COOPERATIVE BACHOURA

abbas daher

Designed in Bachoura, one of the oldest neighborhoods in Beirut, the project was an integral part of an urban master plan that targeted to de-alienate Bachoura through its core, khandak al ghamik, an area with a hindered social structure that is bounded by multiple gentrification “membranes”.
The intervention aimed to counter this destabilization by creating a generative hub that targets diverse local groups providing them with productive, educative, leisure and housing amenities.
The developed fabric’s idea was inspired by the context’s village-like lifestyle that embeds a series of courtyards scattered around the neighborhood, using multiple everyday activities.
The final outcome, is a project that revolves around a series of themed courtyards that are designed to cater for the entire neighborhood. The built structure, thus becomes the negative of the inhabited voids.
The space museum envisions a new dimension where people physically experience shifting environments from our daily lives into a parallel hidden reality. Once underground, one experiences architectural spaces designed to guide the flow of functions in the project. Elements concerning the urban surrounding are tackled in a way that allows the project to be of multiple use. Other than a space museum, it is also the core of an underground network as it connects underground platforms through bridges with the other side of the highway.

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor